28.10.2017

Pötyduunit

Antropologi David Graeber on kirjoittanut velan historiasta hienon kirjan, jota rehellisyyden nimissä en ole vieläkään kannesta kanteen lukenut. Kokeilin kuitenkin nimeään hakuterminä YouTubessa toiveena kuulla jostain muusta historiallisesta aiheesta.

Näin törmäsin Graeberin viimevuotisiin esityksiin pötyduuneista - Bullsh*t Jobs (Esim tässä). Bullshit on suomeksi useimmiten paskaa, mutta tässä yhteydessä se ei minusta sovi käännökseksi. Graeber tarkoittaa töitä,

  1. joissa istutaan esim. vastaanotossa tyhjänpanttina, sillä jonkun "pitää" olla paikalla
  2. jotka ovat olemassa, koska muillakin organisaatioilla on vastaava ryhmä (en ihan ymmärrä eroa ensimmäiseen, mutta näin)
  3. joiden tarkoitus on fiksata ongelmia, joita ei pitäisi olla olemassakaan
  4. joiden tarkoitus on esittää, että organisaatio tekee jotain, mitä se ei tee
  5. joilla manageerataan jotain, joka ei tarvitse manageerausta
Jako ei lyhyessä haastattelussa näytä ihan loppuun asti hiotulta, mutta Graeberin työstämässä kirjassa varmaankin tulee olemaan perusteellisemmin esitetty. Tästäkin rungosta tunnistin omista työurani vuosista useimmat. 

Haastattelumonologin lopussa Graeber toteaa, että pötyduunien haltijat kadehtivat "todella tuottavien" töiden tekijöitä niin, että ajattelevat heidän ansaitsevan vähemmän korvausta duunistaan. Tämänkin tunnistan omasta päästäni, jossa apurahojen summat ovat kuullostaneet suurilta, kun "pääsevät tekemään mitä haluavat".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti