Työelämässä pykäsin metriikoita sisäiseen raportointiin, joten tietenkin aloitettuani kulujen seurannan muutama vuosi sitten uudelleen mietin tätäkin puolta. Ensisijaisena pointtina oli ja on pitää menot hallinnassa eli tavanomaiseen tapaan lasken kunkin kuukauden menot kokonaan ja kategorioittain.
Mutta mitä tarkoittaa "menot hallinnassa"? Niin kauan kuin palkka juoksi kulujen piti olla vähemmän kuin tulot. Mitä vähemmän sitä parempi. Että jäi säästöön.
Entä kun rahaa lakkasi tulemasta? Tarkoittaa, että elän pääomallani, joten mielestäni mielekästä oli laskea (melko karkeasti) päivämäärä, jolla rahat tällä menolla loppuvat. Siihen vaikuttaa enemmän pörssikurssit kuin kuukausikulutukseni, mutta tämäkin on terveellistä nähdä. Mielessä pysyy myös se, että mitä säästäväisemmin elän, sitä turvallisempi on tulevaisuuteni.
Metriikkaa voisi myös kohentaa pääomaa kasvattamalla ja sijoituksia jotenkin parantamalla, mutta se ei ole oma fokukseni. Olikin hyvä nähdä Markus Ossin blogipostaus, jossa hän samantapaisesta lähtökohdasta oli päätynyt toisenlaiseen KPI:hin. Laskennallinen tulo perustuu (jakamansa näyttökaappauksen perusteella) oletukseen, että vuosittain voi pääomasta tulouttaa 4%. Tällä laskukaavalla minulla olisi varaa elää kaksi kertaa leveämmin kuin oman metriikkani perusteella eli taustalla täytyy olla aivan toiset tuotto-odotukset.
Pitäydyn omassani.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti