31.1.2018

Kuuden kuukauden menot

Kirjan kirjoitus on tosi heikossa hapessa, kun alkaa käsikirjoituksen muokkauksen sijaan tekemään kulukirjauksia päivää etuajassa. Ja vihdoin katsomaan rehellisesti tilannetta.

Kuolinpesän alusta alkaen on ollut selvää, että kulutukseni on ollut tavallista suurempaa. Nyt laskettuna kuudessa kuussa on mennyt pyöristetysti 12400 euroa eli suunnilleen koko vuoden tavoitearvo.

Olen syyttänyt tilanteesta Kuolinpesää. Olen maksanut Asunnon vastikkeita ja vakuutusta, Talon vakuutusta, sähköjä ja pihahuoltoa, irtaimiston muuttokustannukset yms. Mutta nyt kun laskin nämä yhteen sain summaksi "vain" 4500 euroa. Huomattava menoerä (joka olisi voinut olla monelle muulle todella merkittävä summa), mutta jättää ihannebudjetin ylityksen selittämättömäksi osaksi 1800 euroa.

No, se "löytyy" huvimatkailun summasta 1700 euroa eikä tarvitse lisätä tässä kuussa ostetun uuden puhelimen hinnasta (399 euroa) mukaan kuin neljännes.

Tämän kun pitäisin mielessäni stressatessani ruokakuluista. Ne ovat olleet tällä kaudella kuukaudessa keskimäärin 260 euroa ja kategoria "nanna+alkoholi" 100 euroa. Halvemmallakin voisi elää, mutta nämä luvut eivät totisesti ole se, mikä vie rahani. Talon myynnin jälkeiseen juhla-ateriaan tuhlasin melkein 60 euroa eikä se (ainutkertaisena!) edes erotu kuukausitasolla.

Eikä kovin syyttävää katsetta voi kohdistaa kategoriaan kulttuuri, johon on mennyt keskimäärin 135 euroa kuussa, Seminaarimaksuja, ruotsalaisen digiarkiston käyttöä ja museoiden (erityisesti ulkomaisten) sisäänpääsyjä. Sekä eilen eka e-kirja. Voisin olla säästäväisempikin, mutta verrattuna matkailuun tämä on halpaa hupia. (Tosin rehellisyyden nimessä alkuvuonna kulttuuriin meni vain 60 euroa kuukaudessa eli on tässä jotain elväperäisyyttä ollut.)

Vaateostolakkoon en myöskään näe syytä. Kuudessa kuukaudessa olen ostanut sukkia (35,22 euroa), villahuivin (64 euroa), kantalaput kävelykenkiin (19 euroa), talvitakin pesetyksen (30 euroa) ja kengät (79,9 euroa). Viimeksi mainittu oli jokseenkin pakko-ostos, sillä ruotsinlaivalle tultuani huomasin, että kenkieni pohjassa oli reikä enkä oikein viitsinyt moisilla lähteä kävelemään Tukholmaan päiväksi.

Eli JOS en pistä fyrkkaa matkailuun ja ylenmääräiseen kulttuuriin, on ihan realistiset mahdollisuudet saada kulut takaisin aisoihin. Valitettavasti vaan suunnitelmissa on pitkähkö eli hinnakas reissu Ruotsiin parin kuukauden kuluttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti