28.11.2017

Paljonko rahaa riittää?

(Varhaiseen) eläköitymiseen tähtäävät bloggaajat ovat laskeskelleet erilaisia vaadittavia pääomia ja niin olen tehnyt itsekin. Hesarissa 26.7.2003 todettiin, että "Lauantai-iltana arvottava 3,7 miljoonan euron lottopotti mahdollistaa voittajalleen hulppean elämän loppuiäksi".

Lisäksi oli laskettu, että "25-vuotiaan naisen on voitettava lotosta noin 959 321 euroa voidakseen jättää työnsä ja pystyäkseen silti käyttämään rahaa suomalaisen palkansaajan keskiansion verran loppuelämänsä ajan." Laskelmassa oli käytetty (omistanikin tuttua) yksinkertaistusta, jossa tulevaisuuden inflaatio kuittaantuu sijoitustuloilla, vaikka tätä ei varsinaisesti sanottukaan.
... riittää suomalaisten keskimääräistä bruttoansiota vastaavat 2210 euroa eli verotus huomioiden noin 1580 euroa jokaiselle kuukaudelle aina 65 vuoden eläkeikään asti.
Sen jälkeen kuukausittainen käyttövara laskee näiden tulojen oikeuttaman 1326 euron eli nettona noin 1014 euron eläkkeen tasolle, jota piisaa aina keskimääräiseen elinajaodoteikään eli 81,5 vuoteen asti.
Tapahan tuokin, vaikka omat menot ovat kyllä parempi lähtökohta laskelmille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti