31.1.2018

Kuuden kuukauden menot

Kirjan kirjoitus on tosi heikossa hapessa, kun alkaa käsikirjoituksen muokkauksen sijaan tekemään kulukirjauksia päivää etuajassa. Ja vihdoin katsomaan rehellisesti tilannetta.

Kuolinpesän alusta alkaen on ollut selvää, että kulutukseni on ollut tavallista suurempaa. Nyt laskettuna kuudessa kuussa on mennyt pyöristetysti 12400 euroa eli suunnilleen koko vuoden tavoitearvo.

Olen syyttänyt tilanteesta Kuolinpesää. Olen maksanut Asunnon vastikkeita ja vakuutusta, Talon vakuutusta, sähköjä ja pihahuoltoa, irtaimiston muuttokustannukset yms. Mutta nyt kun laskin nämä yhteen sain summaksi "vain" 4500 euroa. Huomattava menoerä (joka olisi voinut olla monelle muulle todella merkittävä summa), mutta jättää ihannebudjetin ylityksen selittämättömäksi osaksi 1800 euroa.

No, se "löytyy" huvimatkailun summasta 1700 euroa eikä tarvitse lisätä tässä kuussa ostetun uuden puhelimen hinnasta (399 euroa) mukaan kuin neljännes.

Tämän kun pitäisin mielessäni stressatessani ruokakuluista. Ne ovat olleet tällä kaudella kuukaudessa keskimäärin 260 euroa ja kategoria "nanna+alkoholi" 100 euroa. Halvemmallakin voisi elää, mutta nämä luvut eivät totisesti ole se, mikä vie rahani. Talon myynnin jälkeiseen juhla-ateriaan tuhlasin melkein 60 euroa eikä se (ainutkertaisena!) edes erotu kuukausitasolla.

Eikä kovin syyttävää katsetta voi kohdistaa kategoriaan kulttuuri, johon on mennyt keskimäärin 135 euroa kuussa, Seminaarimaksuja, ruotsalaisen digiarkiston käyttöä ja museoiden (erityisesti ulkomaisten) sisäänpääsyjä. Sekä eilen eka e-kirja. Voisin olla säästäväisempikin, mutta verrattuna matkailuun tämä on halpaa hupia. (Tosin rehellisyyden nimessä alkuvuonna kulttuuriin meni vain 60 euroa kuukaudessa eli on tässä jotain elväperäisyyttä ollut.)

Vaateostolakkoon en myöskään näe syytä. Kuudessa kuukaudessa olen ostanut sukkia (35,22 euroa), villahuivin (64 euroa), kantalaput kävelykenkiin (19 euroa), talvitakin pesetyksen (30 euroa) ja kengät (79,9 euroa). Viimeksi mainittu oli jokseenkin pakko-ostos, sillä ruotsinlaivalle tultuani huomasin, että kenkieni pohjassa oli reikä enkä oikein viitsinyt moisilla lähteä kävelemään Tukholmaan päiväksi.

Eli JOS en pistä fyrkkaa matkailuun ja ylenmääräiseen kulttuuriin, on ihan realistiset mahdollisuudet saada kulut takaisin aisoihin. Valitettavasti vaan suunnitelmissa on pitkähkö eli hinnakas reissu Ruotsiin parin kuukauden kuluttua.

30.1.2018

Kiinteähköt menot

Eilen postiluukusta tullut vakuutuslasku ja äsken katsomani Prepper Princessin video Could YOU Live On $800 A Month?!?! innostivat tekemään sen, mikä olisi pitänyt tehdä jo iät ja ajat sitten. Eli tarkistamaan paljonko minulla menee rahaa kiinteisiin tai suhteellisiin kiinteisiin kuluihin.

Ensinnäkin asuminen. Yhtiövastike vesineen on 84,30 euroa. Sähkönkulutus on viime vuoden laskujen perusteella tasaista ja kustantaa noin 15 euroa kuukaudessa. Kotivakuutus on noin kympin kuussa eli koko summa 109,30.

Vakuutuksiini kuuluu myös henkilövakuutus, josta en edes tiedä sisältöä, eli voisi varmaan lakkauttaa. Siihen menee kuussa 6 euroa ja matkavakuutukseen 8,5 euroa.

Puhelin ja nettikuluihin meni viime vuonna keskimäärin 24 euroa kuukaudessa.

Kuolinpesän kuluista olen päässyt eroon lukuunottamatta Autoa. Sen vakuutuksiin menee 69 euroa kuussa ja asukaspysäköinti jyvitettynä on 11,75 euroa kuukaudessa. Ei talouteni tappaja, mutta kunhan autolomailen kevään ja kesän niin eiköhän ole järkevämpää myydä Auto pois.

Lisäksi maksan pankin tallelolokerosta 7 euroa kuussa. Halvempi ratkaisu olisi olemassa, mutta taidan pitäytyä tässä. Pankki laskuttaa myös 2 euroa kuukaudessa asiakassuhteenylläpitokuluina.

Kiinteät kuluni siis 237,55 kuukaudessa. Luulisin siis, että vastaukseni Prepper Princessin kysymykseen on kyllä. Päätelmää tukee havainto, että keskimäärin kokonaiskuluni viime vuonna ennen Kuolinpesää olivat 715 euroa kuussa. Selvästikin pitäisi tehdä seuraavaksi analyysiä kulujen isommasta eli vaihtuvasta osuudesta. Ehkäpä tämän kuun tilien teon yhteydessä.

26.1.2018

Hyvästä elämästä

Muistikirja lähenee loppuaan.
The good life is when you get up in the morning and can't wait to start all over again.
Jep. Ei tainnut vaan 16-vuotisen työsuhteen aikana olla yhtäkään tuollaista päivää. Onneksi ohimennyttä elämää.
I don't believe you live the good life by doing what you can do; you live it by doing what you want to do. Relying on your skills to guide you is simply unacceptable.
Jep.
Shrinking our notion of what is essential to the good life provides your best opportunity to budget. Question everything you spend money on. Reaching financial goals means living beneath your means. It's that simple.
Rahaan päästyä ja vaihteeksi lähteen (Kiosaki) tuntien
Rich people acquire assets. The poor and middle class acquire liabilities, but they think they are assets. An asset put money into your pocket. A liability takes money out.
Erittäin olennainen ero.

17.1.2018

Miksi lototaan?

Luulisin useimpien tietävän, ettei lottoaminen ole kannattavaa. Tai kuten Jere-Pekka Jokinen gradussaan Seitsemän oikein : Uskomukset, asenteet ja päätöksenteon harhat suomalaisten lottoamisessa formaalimmin selittää: "Jokainen pelattu lottorivi on odotusarvoisesti häviävä panostus, sillä Suomessa yli puolet lottorivin hinnasta on unelmalisää ja se ohjautuu pelinjärjestäjän haltuun".

Jokinen keräsi verkkolomakkeella 175 vastaussettiä, joiden perusteella
Selvästi suurimmaksi yksittäiseksi tekijäksi lottoamisen taustalla erottuu mahdollisuus voittaa loton päävoitto. Tämän vaihtoehdon valitsi 61 prosenttia vastaajista. Lottoamisesta saatavat jännitys ja viihde toimivat merkittävimpinä lottoamisen syinä yhteensä 19 prosentille vastaajista. Vain vajaa kaksi prosenttia vastaajista ilmoitti tärkeimmäksi tekijäksi lottoamiselleen hyväntekeväisyyden. Samoin alhaiseksi tärkeimmäksi tekijäksi jäi vaihtoehto onnekas olo, keräten vain vajaan kolmen prosentin osuuden vastauksista. Jokin muu vaihtoehdon valitsi 15 prosenttia vastaajista.
Neljästä vaihtoehdosta "Lottoajien ryhmässä 67 prosenttia arvioi loton päävoiton todennäköisyyden oikein. "

Epärationaalisuutta edusti m.m. se, että "Lottoajista suurin osa (33 %) ei suostuisi vaihtamaan omistamaansa yhden euron arvoista lottoriviä hintaan 1 – 9 euroa, vaikka vaihto ei aiheuttaisi vaivaa eikä kustannuksia. " En kyllä vaihtaisi minäkään.
Lottoajat rikkoivat valinnoillaan epävarmuuden vallitessa odotetun hyödyn teorian preferenssien muuttumattomuus oletusta sekä riippumattomuus aksioomaa. Tämän tutkimuksen tulokset ovat yhdenmukaiset Kahnemanin ja Tverskyn (1979, 268) artikkelin kanssa. Preferenssien epäjohdonmukaisuuksien vuoksi on perusteltua todeta, että odotetun hyödyn teoria kuvaa puutteellisesti päätöksentekijän valintaa epävarmuuden vallitessa

12.1.2018

Muun muassa pinoista

Muistikirjassa puoliväli on ohitettu, mutta vielä riitää sivuja.
Don't clean your desk. You might find something in the morning that you can't see tonight.
Hyvä idea, mutta iteroituna tarkoittaa, ettei koskaan uskalla siivota, kun materiaali voi joskus muuttua merkitykselliseksi. Eli pitäisi pantata tätä muistikirjaakin odottamassa hetkeä, jolloin nyt ohitetut sivut tuntuvat taas yhtä fiksuilta kuin 17 vuotta sitten.
Piles are an interesting phenomenon. They usually appear for two general reasons: either no system is in place to handle the influx of information, or you are being lazy and not working the system.
Lainaus lienee ohjekirjasta, jonka systeemeihin pinot eivät kuulu. Oman kokemukseni mukaan ne voivat muodostaa ihan toimivan systeemin. Mutta kun pinoja joutuu siirtämään, homma todennäköisesti ei ole kondiksessa.

Mistä puheen ollen
Material possessions demand our attention. They need to be put away, cleaned, maintained, and repaired. And the more possessions we have, the more time we need to spend caring for them. The feeling that you need to do something with your possessions can really sap your energy, leaving you feeling physically tired and emotionally drained.
Hyvä ohje on siis
Eliminate before you add.
Toimii tavaraan ja muuhunkin.
Follow the rule "Do it or delete it". Before you automatically transfer a task from one daily list to another, determine why you haven't started it or if it even needs to be done. 

10.1.2018

Idioottimaisin karsinta naismuistiin

Vuos sitten kirjoitin FB-ryhmään Paikka kaikelle:
Idioottimaisin karsinta naismuistiin. Olin (ilmeisesti vuosi sitten muuton yhteydessä) luopunut viinipullonavaajasta ajatellen, etten kuitenkaan osta kuin kierrekorkkisia viinejä, jos niitäkään. Mutta tulipa sitten ihastuttua Lidlin aidoilla korkeilla pullotettuun punaviinigögiin ja vasta kannettuani pullot kotiin ihmettelin, miksei avaajaa ole laatikossa. Uuden sai tietenkin kaupasta, mutta olisi tämän voinut jättää väliinkin. Avaaja kun ei vie merkittävää tilaa.

7.1.2018

Tyynyliinat

Vuosi sitten kirjoitin FB-ryhmään Paikka kaikelle:
Lapsuudenkodissa käymässä. Luulin, että äidin kuoleman jälkeen siivosin vaatehuoneen, mutta niin sieltä vaan vielä löytyi antiikkisia kangasnenäliinoja, tuliaiseksi ostettua silkkitavaraa Kiinasta ja puoli tusinaa isälleni (60-luvulla?) nimikoitua tyynyliinaa. Helppoa ja hauskaa käsiteltävää. Suurin osa meni odottamaan Kontti-lahjoituskeikkaa, mutta vahvasta kankaasta tehdyt ja tähän asti käyttämättömät tyynyliinat kestävät varmaan käytössäni muutaman vuosikymmenen.

3.1.2018

Siljan Talvimarkkinat

Odotetusti Silja aloitti eilen alennusmyynnin tutulla konseptilla, jota hyödynsin nyt ainakin kolmannen kerran. Tällä kertaa muiden matkasuunnitelmien vuoksi ostin kevääksi vain yhden Tukholman risteilyn, mutta siitä saamallani tarjouskoodilla sain Promenade-hytin reissut syksyksi 30 euroa kipale. Kevään matkasta maksoin 68 euroa, sillä mukavuudenhalu voitti kitsauden enkä viitsinyt säästää paria kymppiä autokannen alle kaivautumalla.

Tuskin näille reissuille lähtisin listahinnalla, joka verkkosivun mukaan on 145 euroa kerta. Mutta halvemmalla hinnalla hauskoja breikkejä eikä Tukholmassa syömiseen ja kulkemiseen kulu merkittävästi enempää rahaa kuin kotonakaan. Tai ei ainakaan enempää kuin äskettäin laskemissani kaupunkimatkoissa per päivä.

2.1.2018

Kannattaako Museokortti?

Kannattaako Museokortti? Sen tulosta kuullessani epäilin, ettei kannattaisi. Siis museoille. Vasta äskettäin tajusin homman logiikan: museot saavat julkista rahoitusta perustuen kävijälukuihin eli kortti on heille kannattava sen kannustaessa niihin lyhyihinkin käynteihin.

Kannattaako Museokortti? Henkilökohtaisessa käytössä Museokortti on kannattanut sekä elämyksellisesti että taloudellisesti. Nykyisessä palkkatulottomassa elämisessäni kävisin hyvin harkiten, jos koskaan kotimaisissa museonäyttelyissä, sillä useimmiten ne ovat pettymyksiä. Mutta yksi kirpaisu vuodessa ei tunnu niin pahalta, kun se ikään kuin sisältää mahdollisuuden siihen harvinaiseen onnistumiseen. Ja lukuisten valitusvirsien lauluun, joista myös perverssisti nautin, mutta joista en viitsi yksitellen maksaa.

Kannattaako Museokortti? Twitterissä kommentoitiin äsken (mistä innostuin tästä kirjoittamaan), että uuden kortin 68 euroa on kannattavuuden rajalla. No, riippuu tietenkin elintavasta. Minullahan hurahti juuri kuudessa päivässä 100 euroa Pariisin museoihin. Helsingissä Museokortin hinnan saisi kulumaan esim. käymällä vuoden aikana kertaalleen

  • Atskissa - 15 euroa
  • Sinebrychoffilla - 12 euroa
  • HAMssa - 10 euroa
  • Kansallismuseossa - 12 euroa
  • Didrichsenillä - 12 euroa
  • Seurasaaressa - 9 euroa
  • ja jossain muualla
Itselleni riittäisivät nuo hinnoitellut kohteet, sillä uusin korttini ennen vuodenvaihdetta ja sain 13 kk hintaan 59 euroa. Ja melko realistisesti - toisin kuin edellä mainitsin - kävisin vuosittain kotimaassa vähintään tuon verran museoissa. Rehellisyyden nimessä tarkastettakoon vuoden 2017 Museokortin vingutus:

Kansallismuseo 19-12-2017 11:07
Didrichsenin taidemuseo 17-11-2017 14:21
Ateneumin taidemuseo 08-11-2017 13:09
Gallen-Kallelan Museo 01-11-2017 13:47
Sibelius-museo 21-10-2017 13:04
Turun taidemuseo Varsinais-Suomen aluetaidemuseo 20-10-2017 18:03
Wäinö Aaltosen museo 20-10-2017 17:34
Ateneumin taidemuseo 10-10-2017 12:47
Helsingin Taidehalli 30-09-2017 12:09
Kansallismuseo 14-09-2017 15:49
Hiekan taidemuseo 11-07-2017 15:07
Tampereen taidemuseo - Pirkanmaan aluetaidemuseo 11-07-2017 13:38
Museo Milavida 11-07-2017 13:04
Tampereen museot, Museokeskus Vapriikki 11-07-2017 10:09
Aboa Vetus & Ars Nova -museo 30-06-2017 17:14
Apteekkimuseo ja Qwenselin talo 30-06-2017 11:14
Turun linna 30-06-2017 10:00
Kansallismuseo 16-06-2017 14:10  
Sinebrychoffin taidemuseo 16-06-2017 13:25
Ateneumin taidemuseo 16-06-2017 13:00
Suomen valokuvataiteen museo 04-06-2017 13:26
Rauman museo, Vanha Raatihuone 26-05-2017 10:46
Helsingin Taidehalli 10-05-2017 17:54
Helsingin Taidehalli 02-05-2017 17:21
Arkkitehtuurimuseo 13-04-2017 15:55
Arkkitehtuurimuseo 11-04-2017 15:59
Kansallismuseo 04-04-2017 12:31
Ateneumin taidemuseo 24-03-2017 15:25
Didrichsenin taidemuseo 22-03-2017 17:43
HAM Helsingin taidemuseo 17-03-2017 15:50
Kansallismuseo 17-03-2017 15:23
Aboa Vetus & Ars Nova -museo 11-03-2017 11:35  
Tekniikan museo 05-03-2017 10:58
Gallen-Kallelan Museo 10-02-2017 15:02
Didrichsenin taidemuseo 10-02-2017 13:49
Lenin-museo 28-01-2017 15:31
Suomen käsityön museo 26-01-2017 12:51
Joo, tarkemmin laskematta, kannatti.

1.1.2018

Saiturin elkeet

Hesarissa 14.9.2009 julkaistu Marjo Turusen juttu pihiydestä alkaa esimerkillä kertakäyttöhaarukoiden tiskauksesta. Sitä olen itsekin joskus tehnyt, joten mielenkiintoisemmalta vaikutti jutun oheen lukijoilta saadut esimerkit, jotka menivät yli omien rajojeni.
  • ruokakauppaostosten hienosäätö senttipyöristysten optimoinniksi
  • paperisten kahvinsuodatinpussien uudelleenkäyttö
  • wc-paperin varastaminen tuttavan luona (tai missään)
  • toisen ihmisen teepussin pyytäminen uudelleen käyttöön

Kaupunkiloman hinta

Onko ihanampaa tapaa aloittaa vuosi kuin laskujen maksu ja kulujen kirjaus? Elokuussa kuolinpesän takia alkanut budjetin ylitys jatkui joulukuussa. Osittain siksi, että olin innostunut törsäämään kahteen kaupunkilomaan. Niiden kuluja tuli kirjattua jo aiemmillekin kuukausille, jolloin maksoin lennot ja hotellit, ja matkojen aikaiset kulut levittyivät eri kulukuokkiin. Jotta vastaisuudessa vastaavan innoituksen syntyessä ymmärtäisin muunkin kuin lentolippujen maksavan, on pikkuanalyysin paikka.

Lennoista Lontooseen maksoin 165,70 ja Pariisiin 178,78. Molemmat Finskin, joten halvemmallakin olisi ehkä päässyt.

Helsingissä pääsen lentokentälle kätevimmin Finskin bussilla, joka maksaa 6,70 bussista ostettuna. Lontoon paluulento myöhästyi niin, että bussit olivat menneet ja jouduin turvautumaan taksiin (42,30 euroa).

Lontoossa aikataulu oli niin väljä, että tulin keskustaan 6 punnan eli 7 euron metrolla. Pariisin selvittely jäi viime tippaan ja kentän opasteet suboptimaaliset, joten maksoin bussista 17 euroa yhteen suuntaan (lipun osto automaatista) ja 18 euroa toiseen suuntaan (kuljettajalta).

Hotelliöitä oli Lontoossa 4 ja testasin EasyHotellin, joka kustansi 208,97. Ei maailman miellyttävin kokemus, mutta kun tiesi odottaa pientä koppia eikä joutunut jakamaan sitä toisen henkilön kanssa, niin hintansa väärtti. Pariisissa öitä oli viisi ja lasku veroineen 500,25. Kolmen tähden hotelliksi Hotel 34B oli mielestäni erittäin laadukas. Wifi pelitti ja hintaan kuului aamiainen ja ilmaiset alkoholittomat juomat, jota tietenkin hyödynsin.

Kulttuuriin kului Lontoossa noin 100 euroa, josta 55 euroa meni musikaalilippuun. Koska lähes kaikki museot olivat ilmaisia, kohdekuluja oli vain 5 euroa per päivä. Pariisissa tilanne oli aivan toinen, sillä jokaiseen museoon piti maksaa sisään. Mietin paikallisen museokortin ostoa. Muistaakseni vastaavan kanssa juoksin pää kolmantena jalkana edellisellä kerralla. Nyt halusin ottaa rauhallisemmin ja kieltäydyin huolehtimasta rahasta. Tällä mentaliteetilla sisäänpääsyihin kului 101 euroa eli 17 euroa per päivä. Koska kohteista osa ei ollut museokortin piirissä, näin jälkikäteen voin todeta, että kortti ei olisi säästänyt rahaa.

Ruokakulut Lontoossa olisivat minimoituneet ostamalla aamiaiseksi, lounaaksi ja illalliseksi supermarketista 3 punnan "meal plan" eli voileipä, juoma ja snäksi. Mutta en köyhäillyt ja söin pari oikeaa ravintola-ateriaakin. Ruokaan hurahti näin 177 euroa eli 35,5 euroa per päivä. Pariisissa ravintolat eivät houkutelleet, mutta onnistuin silti kuluttamaan 83 euroa eli 14 euroa per päivä.

Eli lentokulujen päälle pitää matkustustyylilläni laskea

  • noin 50 euroa lentokenttäkuljetuksiin molemmissa päissä
  • noin 100 euroa per hotelliyö
  • noin 25 euroa ruokaan per päivä
  • noin 20 euroa kulttuurihuvituksiin per päivä
Lontoon reissun kokonaiskustannus oli 800 euroa ja Pariisin 910 euroa.